Studium interakcí protinádorově účinných komplexů těžkých kovů s biomakromolekulami - Marková, Lenka (2011)
Nevýhody spojené s klinickým použitím cisplatiny (cis-diammindichloroplatnatým komplexem), jakými jsou např. nežádoucí vedlejší účinky na organismus pacienta a vrozená či opakovaným podáváním farmaka získaná rezistence některých nádorů, byly impulsem pro vznik nových protinádorových léčiv a následné detailnější studie molekulárních mechanismů jejich biologické účinnosti. Předkládaná disertační práce se zabývá třemi přístupy, díky nimž mohou být výše zmíněné nevýhody překonány: změna chemické struktury či oxidačního stavu komplexů platiny či výměna centrálního atomu platiny za jiný přechodný kov (př. ruthenium). Tyto modifikace nových metalofarmak mohou změnit jejich DNA vazebné vlastnosti natolik, že i následné buněčné “procesování“ a mechanismus jejich biologické účinnosti bude odlišný od konvenční cisplatiny. V této práci byl studován mechanismus protinádorového působení nových dvojjaderných PtII komplexů, [{PtCl(diaminocyklohexan)}2-µ-H2N(CH2)6NH2(CH2)2NH2(CH2)6NH2]4+ a {[cis-Pt(NH3