The role of transforming growth factor beta in the regulation of epitelial-to-mesenchymal transition in prostate epithelial cells - Slabáková, Eva, 1982- (2011)
Epiteliálně-mesenchymální přechod (EMT) je součástí fyziologických procesů zapojených do embryonálního vývoje nebo hojení ran, během nichž z polarizovaných epiteliálních buněk vznikají pohyblivé buňky mesenchymální. Patologická reaktivace EMT v dospělém organismu je prvním krokem umožňujícím diseminaci nádorových buněk, vedoucí k tvorbě metastáz a terminálním stádiím nádorového onemocnění. Detailní objasnění mechanismů regulujících EMT by umožnilo formulovat efektivnější strategie prevence vzniku metastáz a léčby nádorových onemocnění. Nádorové buňky jsou ovlivňovány celou řadou signálů z nádorového mikroprostředí, které mohou vyústit v regulaci buněčné proliferace, diferenciace i apoptózy. Pro cytokiny z rodiny transformujícího růstového faktoru-beta (TGF-beta) je charakteristická široká škála účinků na nádorovou progresi. Zatímco inhibice proliferace epiteliálních buněk působí protinádorově, indukce EMT spojená se zvýšenou pohyblivostí nádorových buněk má účinek opačný. EMT se projev