Energetická politika EU a energetické zájmy ČR - Černoch, Filip, 1981- (2011)
Předkládaná práce se zaměřuje na tři vzájemně propojené otázky. V prvé řadě popisuje a rozebírá společnou Evropskou energetickou politiku (European energy policy) (EEP), jejíž dynamika je dlouhodobě formována na dvou základních úrovních. V prvé řadě zde dochází k postupnému výraznému prohlubování (komunitacizaci) EEP, zároveň sledujeme kontinuální proces vnitřního vyvažování mezi ekonomickou, environmentální a bezpečnostní dimenzí EEP. Druhou zkoumanou oblastí je potom samotná česká energetika, respektive česká energetická politika; popis jejího historického vývoje, analýza jejich silných a slabých stránek, potenciálu a omezení a také ambic a aktivit klíčových hráčů. Ve třetí syntetizující části se pak text zaměřuje na problematiku českých energetických zájmů; především na to, jakým způsobem zapadají do kontextu EEP a zda jsou či nejsou kompatibilní s jejími základními premisami a prioritami, dále v jakých bodech se rozcházejí a kde naopak konvenují. Z metodologického hlediska je jed