Event-based Optimization of Schedules for Grid Jobs - Klusáček, Dalibor, 1981-; Matyska, Luděk, 1959-; Masarykova univerzita. Katedra počítačových systémů a komunikací (2011)
Tato práce se zaměřuje na realistické použití pokročilých plánovacích technik pro plánování výpočtů úloh v rozsáhlých, dynamických a heterogeních prostředích, jakými jsou například Gridy. Navrhované řešení je založeno na aplikaci tzv. rozvrhu, tj. datové struktury která umožňuje plánovat výpočet úloh tím, že definuje mapování úloh na stroje v čase. Iniciální rozvrh je generován rychlými řídícími pravidly a případně následně optimalizován pomocí metaheuristických algoritmů založených na lokálním prohledávání. Klíč k úspěchu tohoto řešení je založen na několika principech. Inkrementální přístup garantuje časovou efektivitu řešení - zejména rychlou tvorbu iniciálního rozvrhu. Tento princip staví na využití již existujícího řešení, čímž se šetří výpočetní čas, neboť rozvrh nemusí být celý počítán znova. Jsou zde použity rychlá a jednoduchá plánovací pravidla (scheduling policy), která generují tzv. iniciální rozvrh, např. při příchodu nové úlohy.
This thesis focus on the well known and complex problem of efficient job scheduling in large dynamic computational environments such as Grids. Current production scheduling systems are using queue-based algorithms that work well when few simple objectives are followed. However, it is very complicated to satisfy complex objectives involving, e.g., slowdown, response time, deadlines, resource utilization or fairness through a queue-based solution, since no, or quite limited planning ahead is often used. Therefore, the scheduling decisions for each job are taken in an ``ad hoc" fashion, with limited consideration of the remaining jobs in the queue, or with limited consideration of previous and future steps. Since the scheduling is performed only with respect to the current state and a long term impact is not considered, the overall performance may easily degrade. The main challenge of this thesis is to propose realistic approach that would allow to avoid such situations.
Vedoucí práce: Luděk Matyska
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2011
Keywords: evaluace; optimalizační metody; rozvrhování; evaluation; optimization methods; scheduling; disertace; dissertations