Staré průmyslové regiony - vývojové tendence, možnost rozvoje - Koutský, Jaroslav, 1981- (2011)
Předložená disertační práce řeší problematiku starých průmyslových regionů jako specifických území vyspělých států světa. V západní Evropě tyto oblasti čelily od zhruba 80. let. 20 stol. vážným problémům se zastaralostí svých struktur a poklesu výkonnosti regionální ekonomiky. Lze říci, že symbolizovaly v koncentrované regionální podobě nejzásadnější zakolísání fungování ekonomiky kapitalistických (a později i postsocialistických) států v průběhu 20. století. Díky tomu přitahují pozornost širší veřejnosti i decizní sféry, neboť bylo třeba řešit vážné ekonomicko-společenské důsledky regionální propadu. Také z pohledu akademicko-výzkumné sféry se jedná o zajímavá území, na kterých je možné sledovat a interpretovat regionální proces změny, který patří k fundamentálním tématům výzkumu v regionálních vědách. Disertační práce postupuje od obecného ke konkrétnímu. V úvodní části je vymezeno chápání starých průmyslových regionů, popsána jejich specifika a základní strukturální charakterist