Hodnocení geomorfologických lokalit v kontextu ochrany neživé přírody: případová studie ze západní části národního parku Podyjí a z okolí Maršovského žlebu - Kubalíková, Lucie, 1982- (2011)
Tématem předkládané disertační práce je hodnocení geomorfologických lokalit, které je společně s identifikací a inventarizací významným nástrojem pro ochranu neživé přírody, respektive ochranu geodiverzity. Ochrana neživé přírody je aktivita směřující k zachování a racionálnímu využívání geodiverzity a dědictví neživé přírody a zahrnuje mimo jiné i aktivity jako geopedagogika a geoturismus. První část práce představuje různé koncepce a pohledy na geodiverzitu, ochranu neživé přírody a na aktivity s ní související a pokouší se i komentovat současný stav problematiky v českém prostředí, kde se ochraně neživé přírody již věnovala pozornost zejména v souvislosti s geologickým a geomorfologickým mapováním a metodikami inventarizace. Nicméně, některé aspekty ochrany neživé přírody byly v českém prostředí poněkud opomenuty, což se týká právě využití hodnocení geomorfologických lokalit jako podkladu pro návrhy racionálního využívání nebo managementu dědictví neživé přírody, případně jako podkl