Vnímání kojeneckého pláče - Masopustová, Zuzana, 1981- (2011)
Hlavním cílem studie bylo zjistit, zda je vnímání kojeneckého pláče ovlivněno psychologickými charakteristikami matky. Data od 310 žen byla získána během jejich těhotenství a po narození dítěte. Informace o charakteristikách matek byly získány ze sebeposuzovacích dotazníků (STAI-T, BDI-II, MSRI-s, IRA) během prvního sběru dat (ve třetím trimestru těhotenství). Data o kojeneckém pláči byla získána během druhého sběru dat (mezi 4. a 8. týdnem po porodu). Do druhé vlny sběru dat byla zařazena i původní metoda Videodotazník kojeneckého pláče. Metoda je inspirována dotazníkem Zeifmanové (2003). Respondentky byly požádány, aby po zhlédnutí videonahrávky pláče neznámého kojence uvedly (na sedmibodové Likertově škále) míru souhlasu/nesouhlasu s adjektivy popisujícími kojenecký pláč a se substantivy popisujícími jejich emocionální odezvu na kojenecký pláč. Byly nalezeny vztahy mezi charakteristikami matek a jejich vnímáním a emocionální odezvou na kojenecký pláč.