Význam mediastinální lymfadenektomie v exaktním stagingu bronchogenního karcinomu

V současné době je radikální resekce plic pro bronchogenní karcinom definovaná jako resekce parenchymu doplněná o disekci mízních uzlin. Lymfadenektomie je doporučeným standardem pro stanovení stadia onemocnění a pro poţadavek kompletního odstranění nádoru s nejbliţšími odstranitelnými metastázami k...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Hytych, Vladislav, 1954- (Dissertant)
Other Authors: Čapov, Ivan, 1955- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/167357/lf_d/
Cover Image
LEADER 05012ctm a22007217a 4500
001 MUB01000693921
003 CZ BrMU
005 20191002145108.0
008 111027s2011 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-02-17 
035 |a (ISMU-VSKP)90235 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 617  |x Ortopedie. Chirurgie. Oftalmologie  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.24-006.04  |2 MRF 
080 |a 616.428  |2 MRF 
080 |a 616.428-089.87  |2 MRF 
100 1 |a Hytych, Vladislav,  |d 1954-  |7 xx0077545  |% UČO 167357  |4 dis 
242 1 4 |a The importance of mediastinal lymphadenectomy in the exact staging of lung cancer  |y eng 
245 1 0 |a Význam mediastinální lymfadenektomie v exaktním stagingu bronchogenního karcinomu  |h [rukopis] /  |c Vladislav Hytych 
260 |c 2011 
300 |a 99 l. 
500 |a Vedoucí práce: Ivan Čapov 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011 
520 2 |a V současné době je radikální resekce plic pro bronchogenní karcinom definovaná jako resekce parenchymu doplněná o disekci mízních uzlin. Lymfadenektomie je doporučeným standardem pro stanovení stadia onemocnění a pro poţadavek kompletního odstranění nádoru s nejbliţšími odstranitelnými metastázami karcinomu v jedné době. Systematická mediastinální lymfadenektomie znamená revizi všech oblastí a skupin (ipsilaterálních) uzlin mediastina, odstranění veškerého tuku s mediastinálními uzlinami od apertury hrudní po bránici stanic uzlin N1- N9 a ošetření přívodných a odvodných lymfatických cest a cév. Umoţní stanovit postiţení homolaterálních mediastinálních uzlin a stanovit tak přesný staging onemocnění. Ponechání i jedné uzliny s metastázou karcinomu můţe ovlivnit staging, léčení, prognózu i přeţití. Jestliţe je systematická mediastinální lymfadenektomie rozhodující pro stanovení stádia onemocnění podle TNM klasifikace, potom musíme připustit i její zásadní význam v přeţití nemocných ve sta  |% cze 
520 2 9 |a The work assesses the significance of mediastinal lymphadenectomy in exact staging of bronchogenic carcinoma. Total number of examined patients with non-small cell lung cancer was 60, divided into two groups. In the first group ("operated on") were 31 patients who met the preoperative criterion of negative mediastinal nodes in stage Ia and IIb of the TNM classification. In the second group ("dissected"), with a total number of 29 patients, were those who had completely diagnosed non-small cell lung cancer with affected mediastinal lymphnodes, and died on generalization of lung cancer or on terminal complications of generalizated lung cancer. In the whole group is together in both sets, "operated on" and "dissected", tumors of the right upper lobe metastasized in 47.7% into group 1 (stations N1-N4) and group 3 (station N7) and 4.6% of retrograde metastases into group 4 (N8-N9 stations). Tumors of the right middle lobe metastasized in 100% into group 3 station N7. Tumors of the lower lob  |9 eng 
650 0 7 |a nádory plic  |2 czmesh 
650 0 7 |a rakovina plic  |7 ph138680  |2 czenas 
650 0 7 |a lymfadenektomie  |2 czmesh 
650 0 7 |a staging nádorů  |2 czmesh 
650 0 9 |a pulmonary cancer  |2 eczenas 
650 0 2 |a Lung Neoplasms 
650 0 2 |a Lymph Node Excision 
650 0 2 |a Neoplasm Staging 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Chirurgie (čtyřleté)  |b Chirurgie  |c LF D-CI4 CHIR (CHIR)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Čapov, Ivan,  |d 1955-  |7 xx0018390  |% UČO 2129  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Chirurgická klinika, I.  |7 xx0037880  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/167357/lf_d/ 
CAT |c 20111027  |l MUB01  |h 0422 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20120308  |l MUB01  |h 1200 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120328  |l MUB01  |h 1246 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120517  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20120627  |l MUB01  |h 1556 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20121001  |l MUB01  |h 1052 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1319 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130430  |l MUB01  |h 1328 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131024  |l MUB01  |h 0922 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140401  |l MUB01  |h 0753 
CAT |c 20150806  |l MUB01  |h 1010 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1448 
CAT |a CECHOVAX  |b 02  |c 20150917  |l MUB01  |h 1418 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1409 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0216 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20171003  |l MUB01  |h 1054 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180817  |l MUB01  |h 1757 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190328  |l MUB01  |h 1132 
CAT |a JIRASKOVAX  |b 02  |c 20191002  |l MUB01  |h 1451 
CAT |c 20200217  |l MUB01  |h 1029 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-02-17 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2012-K-8904  |6 3147052486  |5 3147052486  |8 20120308  |f 70  |f Prezenční  |r 20120308  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2012-K-8904  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD