Advokáti a společnost na Moravě v letech 1869-1914 - Rája, Martin, 1980- (2011)
Disertační práce se zaměřuje na dějiny advokátů na Moravě, jejich cestu k profesionalizaci a nezávislé profesi. Je vymezena roky 1869 a 1914 (mezi začátkem platnosti Advokátního řádu a začátkem 1. světové války), což je období označované jako „zlatý věk“ advokacie. Práce zkoumá život „řadového advokáta“ na Moravě - například jeho sociální původ, studium, přípravnou praxi a začátek vlastní samostatné činnosti, náboženství, jazyk, majetek či rodinu. Výzkum je založen na údajích ze čtrnácti rozličných moravských měst (umístěných v centru nebo na periferii, průmyslových či agrárních, rozvíjejících se nebo stagnujících). Oddíl nazvaný „Zrození advokáta“ se zabývá odpovědí na otázku, jaký typ praxe si koncipienti vybírali, pro jakého advokáta a jak dlouho pracovali; jestli si advokát vybíral svého koncipienta nebo naopak; jaký pobírali kandidáti advokacie plat, jaký typ bydlení si mohli dovolit a podobně. Podle memoárů měli koncipienti často finanční problémy a museli se uskromnit. Množství