Studium biologické aktivity vybraných izochinolinových alkaloidů - Slunská, Zdenka (2011)
Izochinolinové alkaloidy jsou skupinou přírodních látek zahrnující několik skupin alkaloidů. Pro naše studium jsme vybrali kvarterní benzo[c]fenantridinové alkaloidy představující skupinu alkaloidů vykazujících široké spektrum zajímavých farmakologických účinků. Hlavními zdroji těchto alkaloidů jsou rostliny čeledí Papaveraceae, Fumariaceae, Ranunculaceae a Rutaceae, které jsou stovky let využívány v tradiční medicíně. Nejlépe prozkoumané kvarterní benzofenantridiny jsou sanguinarin a chelerytrin, které jsou komerčně dostupné. Vzhledem k tomu, že antiproliferační účinek sanguinarinu a chelerytrinu na nádorové buněčné linie byl popsán mnoha autory, jsou tyto alkaloidy diskutovány jako potenciální cytostatika. Předmětem studia této práce jsou v menší míře zastoupené minoritní benzofenantridiny sanguilutin, chelilutin, sanguirubin, chelirubin a makarpin, které jsou studovány málo. Jejich účinek na normální a nádorové buněčné linie byl porovnán se sanguinarinem a chelerytrinem. Antiprolife