Semantics Visualization and Visual Semantics: in E-learning and other Applications - Gregar, Tomáš (2011)
Disertační práce se zabývá analýzou a návrhem nových metod a nástrojů pro zpracování sémantických dat. Ty by měly být dostatečně robustní k tomu, aby mohly být využity i uživateli, kteří mají malé znalosti o Sémantickém webu nebo informačních technologiích obecně. Využití sémantiky dokumentů je mezioborový proces - pro získávání těchto metadat se například využívají metody zpracování přirozeného jazyka, počítačové grafiky či počítačového vidění. Pro zaručení přenosu sémantické informace uživateli je pak třeba použít různých vizualizačních metod a procesů elektronické podpory výuky. Existující metody jsou často speciálně vytvořeny v jedné z domén, často bez žádného využití ostatních domén, které se získáváním sémantiky zabývají. Taková specializace ale snižuje jejich využitelnost v obvyklých scénářích využití obvyklými uživateli. Například automatická obecná sémantická segmentace z oblasti počítačového vidění má zajímavé výstupy, ty jsou ale bohužel nepoužitelné v oblasti uživatelských aplikací.