Vliv rostlinného pokryvu na geochemii recentních krasových procesů - Ličbinská, Monika; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2011)
Předložená práce byla zaměřena na problematiku možné koroze kalcitových speleotém v jeskyních vlivem vegetace v jejich nadloží. Nejvíce jsou vegetací ovlivněny svrchní horizonty půd a směrem do podloží se vliv vegetace na jejich charakter snižuje, přesto i v substrátových horizontech existují rozdíly, které jsou dány typem vegetačního pokryvu v nadloží. Rozdíly jsou především v (1) pH/alkalitě/aciditě pórových roztoků a (2) koncentraci a zastoupení organických látek, méně pak v produkci CO2. Pod jehličnany jsou půdní pórové roztoky agresivnější (nižší pH, vyšší acidity, vyšší koncentrace fulvových kyselin). Důsledkem toho jsou hlubší půdní profily (až 90 cm) ve srovnání s mělčími profily pod listnatými a smíšenými lesy (45-65 cm) nebo pod travními porosty (20-40 cm). Úrovně CO2 v krasových půdách vykazují typickou sezónnost (max 0,5 obj. % v létě; min 0,1 - 0,2 obj. % v zimě). Koncentrace CO2 v antropogenních půdách mírně překračují koncentrace v přírodních půdách a potvrzují odlišnost
Presented work was focused on possible corrosion of calcite speleothems in caves as a result of vegetation in their overburden. Upper soil horizons are the most influenced by vegetation and down to subsoil vegetation influence on soil character is smaller. Nevertheless, some differences in substrate horizons that are given by vegetation cover type in overburden exist. Differences are especially in (1) pH/alkalinity/acidity of pore solutions and (2) concentration and content of humic substances and smaller differences in CO2 production. Pore solutions under coniferous trees are more aggressive (lower pH, higher acidity, high concentration of fulvic acids) resulting in deeper soil profiles (up to 90 cm) in comparison with shallower profiles under deciduous trees and mixed forest (465 cm) and grassland (20 - 40 cm). CO2 levels in karst soils show typical seasonality (max. 0,5 % vol. in summer; min. 0,1 - 0,2 % vol. in winter). CO2 concentrations in anthropogenic soils slightly exceed conc
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: huminové látky; krasové oblasti -- environmentální aspekty -- Česko; krasové vody; půdy; skapové vody; humic substances; karst regions; karst -- environmental aspects -- Czechia; soils; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); disertace; dissertations