Distribuce a složení společenstva vodních bezobratlých na rybnících ve vztahu k lokálním podmínkám prostředí - Sychra, Jan, 1979- (2011)
Hydrobiologický výzkum rybníků byl doposud zaměřen spíše na produkční poměry ve společenstvu zooplanktonu či zoobentosu, jakožto základny přirozené potravy pro rybí obsádku. O tom, jak fungují společenstva vodních bezobratlých a které ekologické faktory mají zásadní vliv na jejich taxonomické a funkční složení, nemáme z rybníků téměř žádné informace. Litorální pásmo hostí největší diverzitu mokřadních organismů v rámci rybničního ekosystému, přesto bylo při výzkumu vodních bezobratlých oproti pásmu volné vody opomíjeno. Tato disertační práce je z toho důvodu zaměřena na společenstva vodních bezobratlých žijících v porostech emerzních makrofyt (v rákosinách) v rybničním litorálu. V souvislosti s nejednotnou a nesnadnou metodikou odběru v tomto prostředí byl jako vhodné vzorkovací zařízení modifikován Gerkingův rámový odběrák s posuvným břitem. Tato odběrová metoda je poměrně jednoduchá a umožňuje odběr frakce zahrnující celý vodní sloupec včetně odříznutých částí stébel vzorkovaných eme