Studium nových nehydrolytických metod přípravy oxidických a fosfátových materiálů - Moravec, Zdeněk, 1981- (2011)
Tato práce se zabývá syntézou molekulárních prekurzorů a metodami jejich transformace na oxidické a fosfátové materiály. Pro dosažení těchto cílů bylo využito nových nehydrolytických sol-gelových metod pro přípravu xerogelů a také metody chemické depozice z plynné fáze pro přípravu tenkých vrstev. Získané molekulární prekurzory byly charakterizovány a analyzovány pomocí dostupných fyzikálně-chemických metod - rentgenové strukturní analýzy, NMR spektroskopie, IR a Ramanovy spektroskopie a termické analýzy. Chemické a morfologické vlastnosti a termické chování připravených materiálů bylo sledováno pomocí skenovací elektronové mikroskopie, rentgenové práškové difrakce, dusíkové adsorpční porozimetrie, plynové chromatografie s hmotnostní detekcí a termické analýzy. První část práce popisuje základní principy sol-gelových metod a možnosti jejich využití při syntéze oxidických a fosfátových materiálů. Dále se zabývá přípravou a vlastnostmi alkoxidů a chloridů-alkoxidů hlinitých a jejich ...