Isolation and construction of biocatalysts for environmental applications - Koudeláková, Táňa, 1981-; Damborský, Jiří, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Dlouhodobě udržitelný rozvoj je jedním z hlavních témat tohoto století, a proto narůstá zájem o biokatalyzátory využitelné při ekologických výrobních postupech a technologiích zpracování odpadů. Tato práce se věnuje halogenalkandehalogenasam, enzymům s dehalogenační aktivitou, atraktivním pro využití v průmyslu a při ochraně životního prostředí. Příslušníci této dobře prostudované rodiny jsou zajímaví též jako modelové enzymy rozsáhlé super-rodiny alfa/beta-hydrolas. Cílem této práce bylo získat nové halogenalkandehalogenasy izolací nebo metodami proteinového inženýrství a studovat na nich mechanismy ovlivňující jejich selektivitu, substrátovou specificitu a stabilitu. Porozumění těmto mechanismům může vést ke konstrukci robustních, účinných a selektivních enzymů s širokým aplikačním potenciálem pro různé biotechnologické procesy. V Kapitole 1 je popsán objev enantioselektivity halogenalkandehalogenas, který vedl k rozpoznání jejich užitečnosti pro výrobu opticky čistých alkoholů ...
Sustainable development is one of the main issues of this century, thus the demand for biocatalysts useful in clean production technologies and waste treatment has been intensively growing. This Thesis is focused on haloalkane dehalogenases, the dehalogenating enzymes attractive for industrial and environmental applications. Members of this well-characterized family are interesting also as model enzymes for the large alpha/beta-hydrolase fold superfamily. The aim of this Thesis was to acquire novel haloalkane dehalogenases by isolation and protein engineering methods in order to study the mechanisms determining their selectivity, substrate specificity and stability. The better understanding of these determinants can facilitate construction of robust, efficient and selective enzymes with wide application potential for various biotechnology processes. The discovery of enantioselectivity of haloalkane dehalogenases described in Chapter 1 led to recognition of their utility for ...
Vedoucí práce: Jiří Damborský
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: biokatalyzátory; enantioselektivita; environmentální aplikace; halogenalkandehalogenasa; proteinové inženýrství; substrátová specifita; biocatalysts; enantioselectivity; environmental applications; haloalkane dehalogenase; protein engineering; substrate specificity; disertace; dissertations