Isolation and construction of biocatalysts for environmental applications - Koudeláková, Táňa, 1981- (2011)
Dlouhodobě udržitelný rozvoj je jedním z hlavních témat tohoto století, a proto narůstá zájem o biokatalyzátory využitelné při ekologických výrobních postupech a technologiích zpracování odpadů. Tato práce se věnuje halogenalkandehalogenasam, enzymům s dehalogenační aktivitou, atraktivním pro využití v průmyslu a při ochraně životního prostředí. Příslušníci této dobře prostudované rodiny jsou zajímaví též jako modelové enzymy rozsáhlé super-rodiny alfa/beta-hydrolas. Cílem této práce bylo získat nové halogenalkandehalogenasy izolací nebo metodami proteinového inženýrství a studovat na nich mechanismy ovlivňující jejich selektivitu, substrátovou specificitu a stabilitu. Porozumění těmto mechanismům může vést ke konstrukci robustních, účinných a selektivních enzymů s širokým aplikačním potenciálem pro různé biotechnologické procesy. V Kapitole 1 je popsán objev enantioselektivity halogenalkandehalogenas, který vedl k rozpoznání jejich užitečnosti pro výrobu opticky čistých alkoholů ...