Amnestie prezidenta republiky v letech 1960 a 1962 a rehabilitace politických vězňů v 60. letech 20. století - Slabotinský, Radek, 1975- (2011)
Předložená disertační práce se zabývá problematikou amnestií prezidenta republiky a rehabilitací politických vězňů. Důraz je přitom kladen na dvě amnestijní vlny z let 1960 a 1962, které se v drtivé většině týkaly hromadného prominutí protistátních trestných činů a tím propuštění velké většiny politických vězňů. Následné pokusy o zahlazení trestu formou rehabilitačního řízení dokládá snahu obětí politických procesů po nápravě způsobené křivdy. Cílem práce je ukázat procesy, přípravu, realizaci a vlastní průběh amnestií ze strany vrcholných státních a stranických orgánů, bezpečnostní složky nevyjímaje, stejně jako popsat jednotlivé fáze rehabilitačního úsilí, které bylo korunováno přijetím zákona č. 82/1968 Sb. o soudní rehabilitaci. Nezbytným předpokladem pro napsání práce byla také znalost problematiky politických procesů a zařazení tématu, alespoň rámcově, do širších vnitropolitických a mezinárodních souvislostí. Práce si však nevšímá jen dané problematiky obecně, konkrétní dopady