Lenguaje de convencimiento en la prensa de prestigio española: Estrategias verbales persuasivas en el editorial de los periódicos ABC, EL País y El Mundo - Strmisková, Monika, 1969-; Bartoš, Lubomír, 1932-2017; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2011)
Ústředním tématem disertační práce je uplatnění přesvědčovacích komunikačních strategií v publicistickém diskurzu, konkrétně v úvodníku španělských celoplošných deníků ABC, El País a El Mundo. Vycházíme ze skutečnosti, že sdělovací prostředky svým recipientům nejen přinášejí informace z nejširšího dění doma i ve světě, ale mají vliv i na utváření jejich názorů, postojů a hodnotového systému, tj. plní funkci agitační a persuasivní. Předpokládáme, že přesvědčovacími taktikami, odpovídajícími politické orientaci deníku, disponují především analytické žánry. Zvláštní postavení mezi těmito žánry má úvodník, který obvykle neodráží názor jednoho autora či jeho přístup k tématu, o němž se v daném textu referuje, nýbrž postoj celého deníku jako instituce. Hlavním cílem práce je v první řadě posoudit, zda a jaké verbální strategie jsou obvykle uplatňovány v rámci úvodníku španělského prestižního tisku a ověřit jejich fungování na konkrétních příkladech. Zajímají nás lingvistické mechanism
The thesis deals with employment of persuasive strategies in journalistic discourse in the editorials of three Spanish nation-wide newspapers: the ABC, El País, and El Mundo. Persuasive strategies are developed, first of all, using applying various analytical genres. Among these genres, a key position is occupied by the editorial: The editorial obviously reflects not just individual author's opinions and his/her issue-oriented approaches, but the institutionalized approaches and political orientation of the assessed newspaper. The major purpose of the presented thesis is to assess which verbal strategies are mostly applied in the editorials of the three prestigious Spanish newspapers. The author also discusses possibilities for a classification of verbal strategies with respect to differing scope of their application in the journalistic discourse.
Vedoucí práce: Lubomír Bartoš
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2011
Keywords: denní tisk -- jazykové aspekty; denní tisk -- Španělsko; mediální komunikace -- Španělsko; španělština; vliv médií -- Španělsko; communication in mass media; daily newspapers; media influence; Spanish language; disertace; dissertations