Aktuální problémy pediatrie : dětská kardiologie a pneumologie - Houštěk, Josef, 1913-1994 (Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1980)
Kniha - vzniklá ve spolupráci pracovníků vědeckovýzkumného Institutu pediatrie Akademie lékařských věd SSSR v Moskvě a fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze - zobecňuje výsledky nejnovějších výzkumů voblastifyziologie a patofyziologie oběhové a respirační soustavy u dětí. Významné místo je věnováno mukoviscidóze, těžkému dědičnému onemocnění postihujícímu bronchopulmonální ústrojí i složité problematice patogeneze adiagnostikydechové nedostatečnosti při různých onemocněních bronchopulmonální soustavy.