Svalový test - Janda, Vladimír, 1928-2002 (Státní zdravotnické nakladatelství, 1957)
Učebnice svalového testu je vydávána v zájmu sjednocení praxe, a to podle usnesení I. celostátní konference o poliomyelitidě v březnu 1954 v Janských Lázních. V první části knihy jsou probrány základní podmínky pro testování. Druhá část, speciální, popisuje testy jednotlivých svalů. U každého testu je podán přehled hlavních zásad, podmínek a obtíží jednotlivých pohybů, v tabulce a na poloschematickém obrázku jsou uvedeny hlavní zúčastněné svaly, načež je podrobně popsáno a na snímcích vyobrazeno provádění testu. Připojeno je upozornění na chyby a na možnost kontraktury.