Separation and determination of nitrotoluenes - Bečanová, Jitka (2010)
Disertační práce se skládá z teoretického úvodu popisujícího současný stav problematiky výbušnin, informace o kontaminaci, remediaci a možnostech detekce těchto látek v prostředí. Následující kapitoly jsou věnovány vlastnímu analytickému stanovení 2,4,6-trinitrotoluenu, jeho polohových isomerů a jejich produktů degradace v půdách. Tato problematika je zpracována ve dvou publikovaných článcích a jednom připravovaném manuskriptu. První článek je zaměřen na vývoj chromatografické metody s použitím HPLC s DAD detektorem. Metoda byla optimalizována pro stanovení 14 nitroaromatických látek. Byly sestrojeny kalibrační křivky, a z nich vypočítány limity detekce LOD v rozsahu 40-150 ng/ml a v rozsahu 70-150 ng/ml. Dále byla modifikována metoda izolace těchto látek z půd využitím Soxhletovy extrakce s vrchním ohřevem. A při ověření výtěžnosti byly zjištěny hodnoty větší než 90% pro většinu stanovovaných látek. Při použití artificiální půdy behěm optimalizace metody docházelo k tvorbě sraženiny ...