Photochemistry of organic pollutants in ice and snow - Kurková, Romana (2011)
Organofosfátové pesticidy jsou celosvětově hojně používány, neboť nahrazují více toxické organochlorové pesticidy. Fenitrothion a methyl-parathion, jejichž strukturní vzorce jsou velmi podobné, patří mezi organofosfáty, které mohou přímo absorbovat UV záření a podléhat tak reakci v roztoku i v ledu. V této disertační práci byly zjištěny jako hlavní fotoprodukty v ledu i vodě oxony, nitrofenoly a také methyl-parathion jako produkt degradace fenitrothionu. Ve druhé studii byly analyzovány kontaminované vzorky sněhu připravené různými způsoby. Vodné roztoky byly rozprašovány do kapalného dusíku (-196 °C) nebo do chlazené komory (-35 °C). Byl měřen specifický povrch umělého sněhu na základě fotodegradace valerofenonu a povrchového pokrytí monomolekulární vrstvou hydrofobní látkou, jehož hodnota činila 400 cm2 g-1. Difúze a omezená pohyblivost benzylových radikálů byly sledovány pomocí bimolekulární reakce 4-methyldibenzyl ketonu známé jako Norrishova reakce typu I. Rovněž byl určován “cage...