Ekotoxikologické hodnocení metod pro management projevů trofizace - Jančula, Daniel (2010)
Negativní vliv lidské činnosti na vodní ekosystémy již není jen důsledkem vypouštění toxických látek do prostředí, ale také vnosem živin (především fosforu).Znečištění živinami vede ve vodním prostředí k mnoha efektům jako je masový rozvoj sinic (cyanobakterií), vláknitých řas či vodních rostlin. Tento rozvoj autotrofních organismů může způsobovat nemalé negativní důsledky rybářům, jsou překračovány hygienické limity pro pitnou vodu, vodu využívanou pro rekreaci, dochází k problémům v průmyslových odvětvích apod. Zřejmě nejznámějším důsledkem znečištění vod živinami je právě rozvoj cyanobakterií. Ty jsou schopné produkovat širokou škálu biochemicky aktivních metabolitů, které mohou způsobovat úmrtnost ostatních organismů, indukovat rozvoj nádorů, či jinak poškozovat zdraví. Z tohoto důvodu se začala uvažovat opatření, která by tato rizika spojená s rozvojem sinic snížila. Nápravná opatření proti sinicím by měla začínat snížením vnosu živin do povrchových vod. Na druhou stranu je nutné ...