Bioaccumulation and effects of cyanotoxins in the aquatic environment - Adamovský, Ondřej (2010)
Velkým problémem životního prostředí jsou masivní rozvoje sinic způsobené znečištěním povrchových vod živinami. S tímto problémem se setkává většina zemí včetně České Republiky, kde sinice ovlivňují rekreační i rybochovné nádrže a také zdroje pitné vody. Mezi dopady, které souvisí se sinicemi, patří produkce sinicových toxinů (cyanotoxinů), které negativně ovlivňují organizmy vodního, ale i terestrického ekosystému. Mezi nestudovanější a nejčastěji nalézanou skupinou cyanotoxinů patři hepatotoxické microcystiny. Předkládaná disertační práce je zaměřena na studium akumulace a eliminace microcystinů v rybách a ptácích. Součástí našich studijí bylo mimo jiné i hodnocení účinku cyanotoxinů na oxidativní stres v buňkách. Výsledky naších experimentů přinášejí nové informace k problematice kinetiky akumulací microcystinů na příkladu dvou ekologicky rozdílných druhů ryb. Prezentovány jsou nové informace o koncentracích microcystinů v jednotlivých orgánech ryb (svalovina, hepatopancreas) včetn ...