Solution- and Solid-State NMR Parameters: Applications in Structural Chemistry - Bouzková, Kateřina (2010)
NMR spektroskopie je nedílnou součástí moderní chemie. Zatímco metodologie pro studium roztoků je využívána rutinně, metody NMR pevné fáze se začaly dostávat do širšího povědomí teprve v průběhu minulých dvaceti let, kdy prošly zásadním rozvojem. Již tento fakt ukazuje na to, že pevná fáze je pro NMR spektroskopii o dost složitějším systémem než fáze kapalná. Proto jsou v úvodní kapitole této práce stručně shrnuty základní NMR parametry obou těchto fází s cílem poukázat na jejich rozdíly. V dalších kapitolách jsou pak tyto NMR parametry korelovány s různými aspekty struktury molekul a krystalové struktury. Stěžejní část práce se zabývá využitím tenzoru chemického posunu ve strukturní analýze. Nejprve jsou v krátkosti popsány experimentální a výpočetní metody používané ke zjištění tohoto NMR parametru a následně jsou diskutovány jeho vztahy ke struktuře molekul a krystalů. Důraz je zde kladen zejména na vliv substituce, tautomerie a mezimolekulárních interakcí na tenzor chemického posun ...