Farmakoekonomická analýza nákladů na hospitalizaci pacientů s akutním srdečním selháním - Říhová, Barbora (2011)
Akutní srdeční selhání (ASS) je klinický syndrom se špatnou prognózou. Jeho incidence i prevalence má neustále vzrůstající tendenci, což vede ke zvyšování výdajů ve zdravotnictví. Analýzou přímých hospitalizačních nákladů z pohledu plátce zdravotní péče byly zjištěny průměrné náklady na hospitalizaci pacienta s ASS ve výši 92515 Kč za 7 dní (medián). Spotřeba zdrojů se liší v závislosti na klinické charakteristice pacienta. Signifikantně vyšší náklady byly zaznamenány u pacientů s ASS nově vzniklým než u pacientů s akutní dekompenzací chronického srdečního selhání (průměrně 101139 Kč vs. 79154 Kč). Nejčastěji zaznamenanou vyvolávající příčinou hospitalizace byly akutní koronární syndromy (44,5 % pacientů) spojené s celkově nejvyššími průměrnými náklady na hospitalizaci (121797 Kč). Variabilita ve struktuře celkových nákladů mezi jednotlivými pacienty byla ovlivněna prováděnými nákladnými výkony angiologickými a arytmologickými. Cena za pobyt na lůžku je ve srovnání se zahraničím velice