Farmakologické mechanizmy behaviorální senzitizace k psychostimulanciím v animálních modelech závislosti - Rudá Kučerová, Jana, 1980-; Šulcová, Alexandra, 1945-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Práce se zabývá látkovou závislostí k amfetaminovým stimulanciím (metamfetamin a extáze) v animálních modelech. Důraz je kladen na zjištění mezipohlavních rozdílů v reaktivitě na návykové látky a rozvoji fenoménu behaviorální senzitizace, která je charakterizována zvyšující se reakcí organizmu na opakované podání drogy. Dalším cílem práce je popis vlivu komorbidní deprese na rozvoj drogové závislosti v animálním modelu těchto dvou onemocnění.
The dissertation is focused on the study of psychostimulant addiction (methamphetamine and ecstasy) in rodent models. The main aim is to detect gender differences in reactivity to the drug of abuse and development of behavioural sensitization, which is characterizes by increasing behavioural reaction to the drug after repeated administration. The second aim is to describe the influence of depression on the drug addiction in animal model of this comorbidity.
Vedoucí práce: Alexandra Šulcová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: behaviorální výzkum; deprese; extáze (droga); methamfetamin; modely u zvířat; N-methyl-3,4-methylendioxyamfetamin; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; senzibilizace centrálního nervového systému; ecstasy (drug); Behavioral Research; Central Nervous System Sensitization; Depression; ecstasy (drug); Methamphetamine; Models, Animal; N-Methyl-3,4-methylenedioxyamphetamine; Substance-Related Disorders; disertace; dissertations