Farmakologické mechanizmy behaviorální senzitizace k psychostimulanciím v animálních modelech závislosti - Rudá Kučerová, Jana, 1980- (2011)
Práce se zabývá látkovou závislostí k amfetaminovým stimulanciím (metamfetamin a extáze) v animálních modelech. Důraz je kladen na zjištění mezipohlavních rozdílů v reaktivitě na návykové látky a rozvoji fenoménu behaviorální senzitizace, která je charakterizována zvyšující se reakcí organizmu na opakované podání drogy. Dalším cílem práce je popis vlivu komorbidní deprese na rozvoj drogové závislosti v animálním modelu těchto dvou onemocnění.