Bolestivé stavy hybné soustavy, patofyziologie, diagnostika, terapie a prevence - Vacek, Jan, 1960- (2011)
Disertační práce se zabývá hodnocením bolestivými stavy v oblasti bederní páteře u 250 pacientů, kteří byli po tři týdny léčeni intenzivní léčebnou rehabilitací. Použili jsme hodnocení bolesti dotazníkem Brief Pain Inventory před a po ukončením léčby. Výsledky jsme zpracovali pomocí lineární regresní analýzy. Naše výsledky ukázaly účinnost terapie ve všech složkách kvality bolesti. Míra zlepšení stavu pacienta nezávisí na stupni jeho postižení. Účinnost léčby nezávisí na věku pacienta. Účinnost léčby nezávisí na pohlaví pacienta.