Pohybová aktivita, zdatnost a obezita u dětí mladšího školního věku - Hrnčiříková, Jitka (2010)
Disertační práce analyzuje problematiku pohybové aktivity a obezity u dětí mladšího školního věku. Je zaměřena na analýzu školní i mimoškolní pohybové aktivity dětí, tvorbu intervenčního programu a jeho vliv na pohybovou aktivitu a antropometrické ukazatele obezity dětí 3. tříd základních škol v Jihomoravském kraji. Výzkumného šetření se zúčastnilo 123 respondentů (dětí). Pro sběr dat bylo použito dotazníkové šetření doplněné o antropometrické měření. Vliv intervenčního programu na pohybovou aktivitu dětí byl potvrzen průměrným zvýšením objemu jejich školní i mimoškolní pohybové aktivity. Statisticky významný rozdíl byl patrný pouze u aktivity školní. Vliv programu na antropometrické ukazatele byl patrný pouze u chlapců, u nichž byla prokázána korelace mezi školní pohybovou aktivitou a jejich BMI, což prokazuje pozitivní vliv zvýšení pohybové aktivity.