Právo, morálka a etika jako regulátory lidské důstojnosti - Zapletalová, Dana (2011)
V druhé polovině 20. století dochází k radikální změně výzkumu v oborech, které přímo souvisejí s lidským životem a důstojností - v biologii a medicíně. K radikální změně proto, že se předmětem zájmu těchto vědeckých oborů stává lidská přirozenost a podstata - genová výbava člověka a zásahy do oblasti lidské reprodukce. Pozornost je zaměřena na aktuální význam práva, morálky a etiky při regulaci chování v současných společenských vztazích. Zvláštní pozornost je věnována lékařské etice, problematice asistované reprodukce, využívání lidských kmenových embryonálních buněk v souvislosti s ochranou lidské důstojnosti jako jedné z trvalých a všeobecně uznávaných hodnot.