Nucleoprotein complexes of telomeres - Mozgová, Iva, 1982- (2011)
Předkládaná disertační práce se věnuje struktuře a stabilitě tandemových repetic v genomu modelové rostliny Arabidopsis thaliana. První část práce se zabývá popisem vazby domnělého telomer-vazebného proteinu AtTRB1na DNA in vitro (publikace Mozgová et al., 2008). Druhá, rozsáhlejší část práce, je zaměřená na studium stability a udržováni telomer a 45S rDNA za podmínek narušeného sestavování chromatinu (publikace Mozgová et al., 2010 a další nepublikované výsledky). Telomery jsou nukleoproteinové konce chromozomů, které chrání DNA, zabezpečují její úplnou replikaci a zamezují tomu, aby byla koncová DNA nesprávně rozpoznána jako substrát pro procesy opravy DNA a pro rekombinaci. Klasické telomery jsou tvořeny minisatelitními sekvencemi 5´- TTAGGG - 3´ u savců a 5´- TTTAGGG - 3´ u rostlin, které vytvářejí dlouhou dvouřetězcovou (ds) oblast telomer zakončenou jednovláknovým (ss) G-bohatým 3´- přesahem. Telomery savců jsou chráněny hexamerním proteinovým komplexem, zvaným “shelterin”, který