Právo na život jako filosoficko právní problém - Žmolíková, Darina, 1981- (2011)
Disertační práce je věnována jednomu ze stěžejních lidských práv, a to právu na život. Téma této disertační práce: Právo na život jako filosoficko - právní problém je tématem širokým. Tato problematika totiž v sobě zahrnuje řadu kontroverzních momentů, které nás nutí zamyslet se nad tím, jaký je vlastně rozměr práva na život. Jde především o otázky ochrany lidského života před narozením, tedy v souvislosti s prováděním umělých přerušení těhotenství, stejně tak i euthanasie, která se ovšem týká otázek přístupu k ochraně lidského života na jeho konci. Otázky práva na život se však stávají aktuální v souvislosti s aplikací biomedicínských technologií. Biomedicína jako nový obor využívá převratných poznatků především biologie a jiných souvisejících věd v oblasti medicíny. Zároveň také zásadním způsobem otřásá přístupem k právu na život a jeho ochraně. Biomedicína totiž dává člověku nejen možnost zlepšovat terapeutické možnosti, ale také dává schopnost ovlivňovat přirozený průběh lidského života.