Neobvyklé telomery u rostlin - Peška, Vratislav, 1978- (2011)
Předkládaná disertační práce se zabývá neobvyklými telomerami rostlin. Telomery jsou fyzické nukleoproteinové konce lineárních chromozomů. Jejich úkolem je (i) kompenzovat ztrátu DNA v důsledku neúplné replikace, (ii) odlišovat chromozomové konce od dvouřetězcových zlomů, (iii) bránit neadekvátní rekombinaci a (iv) účastnit se regulace dělivého potenciálu buňky. Současný výzkum se soustředí na detailní vyjasnění epigenetické regulace telomer, kam patří modifikace telomerických proteinů histonového i nehistonového typu a jejich interakce s DNA i mezi sebou, regulace telomerázy a její pleiotropní účinky, a alternativní způsob udržování a prodlužování telomer (ALT) v rámci fyziologických i patologických procesů. Obvyklé telomery jsou (1) utvářeny kanonickou repetitivní sekvencí 5´-(TxAyGz)n-3´, (2) charakteristické přítomností jednořetězcových přesahů DNA tvořených G-bohatým vláknem a složitějších struktur typu telomerové smyčky (t-smyčky). Z hlediska struktury nukleoproteinového komplex