Problematika nízkého lidského kapitálu na soudobých trzích práce - Horáková, Markéta, 1975- (2011)
Cílem předložené rigorózní práce je prostřednictvím čtyř tematicky spojených kapitol seznámit široké čtenářstvo s problematikou lidského kapitálu, kterého kvalita je nezbytným předpokladem pro úspěšnou participaci na trzích práce v současných postmoderních společnostech. Tento požadavek je dosud posilován přetrvávajícími negativními dopady celosvětové hospodářské krize, ke které došlo před více než dvěma lety. První kapitola se zabývá vysvětlením ekonomického konceptu lidského kapitálu a jeho využitelností pro vysvětlení důsledků celosvětové hospodářské recese na situaci na trhu práce v ČR a v zemích EU. Následující text se zabývá tím, jak ovlivňují současné ekonomické obtíže vyvolané hospodářskou recesí úroveň a využívání lidského kapitálu v evropském prostoru a dále pak, jak mohou jednotlivci, firmy a stát přispívat k překonání ekonomických problémů podporou jeho rozvoje. V třetí kapitole je mapována pozice osob s nízkou kvalifikací na evropských trzích práce a souvislost mezi charak