Wirtingerova nerovnost - Vymětalová, Anna (2011)
Tématem této bakalářské práce je Wirtingerova nerovnost, integrální nerovnost se širokým použitím v oblasti matematické analýzy. V práci je zpracován vývoj a původ této nerovnosti a jsou zde uvedeny nerovnosti blízké, včetně diskrétního tvaru, nerovnosti pro funkci více proměnných, Opialovy nerovnosti a další. Podrobně jsou zpracovány čtyři důkazy Wirtingerovy nerovnosti využívající různých nástrojů matematické analýzy. Poslední část se zabývá využitím Wirtingerovy nerovnosti pro důkaz jiných nerovností včetně izoperimetrické nerovnosti a použitím v teorii diferenciál- ních rovnic. Dodatek zahrnuje možnosti rozšíření práce.