Analýza dat z pojišťovnictví v systému STATISTICA - Florianová, Hana (2011)
Předmětem této bakalářské práce je analýza dat z pojišťovnictví za využití systému STATISTICA. Účelem práce je propojení dvou oborů, a to pojišťovnictví a matematické statistiky. Práce je rozdělena do tří částí. První část seznamuje čtenáře s oblastí pojišťovnictví a se systémem STATISTICA. Druhá část je založena na teorii časových řad a jejich uplatněním na ročních údajích o výši předepsaného pojistného u vybraných typů pojištění a na vývoji počtu smluv v pojistném kmeni. V třetí části se objevuje teorie hypotéz o finančních výsledcích pojišťoven na českém trhu. Výstupem této bakalářské práce je analýza zjištěných zákonitostí v oblasti pojišťovnictví.