Fotometrická studie miridy T UMi - Páral, Jan (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem proměnné hvězdy T UMi, jež náleží do skupiny dlouhoperiodických pulzujících proměnných hvězd - mirid. Teoretická část práce se zaměřuje na vývoj hvězd Slunci podobných hmotností od svého zárodku protohvězdy až po stádium hvězd asymptotické větve obrů (AGB) na jejímž konci se právě tyto hvězdy nacházejí. Dále jsou nastiňovány charakteristiky proměnných hvězd jako takových, metody jejich studií a postupy zpracování dat zkoumajících změny jejich fyzikálních vlastností v čase. Hlavním cílem praktické části práce je kompletní fotometrický rozbor změn jasnosti tohoto zajímavého hvězdného objektu T UMi a následná analýza nabytých zjištění. Důraz je pak kladem zejména na problematiku zkracování period změn jasnosti těchto uhlíkových mirid, jejichž fyzikální podstata zatím není plně objasněna. Takovýto vývoj jejich period změn jasností je znatelný spíše až na škále stovek let a jsou nejspíš iniciovány heliovými záblesky v hlubokých podpovrchových vrstvách