Multispektrální studium aktivních galaktických jader - Hála, Pavel; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2011)
Tématem práce je studium aktivních galaktických jader v širokém oboru spektra v gamma oblasti. Hlavním cílem práce je využití dat z družice Fermi. Motivací byla technická vyspělost přístrojů nesených touto družicí a revoluční dopad na astrofyziku vysokých energií. Zpracování těchto dat se ukázalo jako netriviální a velká část práce se tedy věnuje popisu použitých postupů zpracování a vyhodnocení těchto dat. Po vytvoření automatických analytických procesů a nalezení optimálních postupů jsem provedl aplikaci na několik zajímavých AGN, především blazarů a vyhodnotil výsledky vědecké analýzy.
The topic of this thesis is the study of active galactic nuclei in a wide range of spectrum in the gamma region. The main goal is to utilise Fermi observatory data. My motivation is the technical sophistication of instruments carried by Fermi and revolutionary impact on high-energy astrophysics. The processing of these data proved to be non-trivial (mainly due to the unavailability of more detailed instructions) and much work has been focused on a description of the procedure for preparation and evaluation of these data. After I had created automated analytical procedures I applied these to some interesting sources (AGN and blazars) and made conclusion about the results of scientific analysis.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: aktivní jádra galaxií; spektrální analýza; active nucleus of galaxy; aktive nucleus of galaxy; spectrum analysis; bakalářské práce