Stanovení parciálního tlaku plynu - Homola, Vojtěch (2011)
Při výzkumu i aplikacích plazmatu se často používají směsi různých plynů. Poměr průtoků plynů, které se pouští do aparatury, je možné jednoduše změřit. Protože ale vývěvy čerpají různé plyny různou rychlostí, může se poměr parciálních tlaků plynů v aparatuře lišit od poměrů měřených průtoků. Tato práce je založena na vakuové fyzice a jejím cílem je stanovení parciálních tlaků v plynných směsích v reaktoru určeném pro diagnostiku plazmatu. K tomu byly provedeny příslušné výpočty podpořené experimentálními vstupy, například měřením čerpacích rychlostí. Na závěr své práce jsem se pokusil výsledky ověřit za pomoci hmotnostního spektrometru.