Studium spektra hvězdy HD 74 212 - Janeková, Lenka (2011)
V predloženej práci študujeme spektrum hviezdy HD 74212, ktoré bolo získané ako súčasť projektu "The UVES Paranal Observatory Project" v rámci programu Európskej južnej observátorie. V práci sa zaoberáme teóriou týkajúcou sa spektra, spekrálnych čiar a zároveň stručne históriou vedúcou k súčasným objavom. Hlavnú časť tvorí vstupná analýza spektra, identifikácia prvkov vo vybraných oblastiach a upresnenie radiálnej rýchlosti hviezdy.