Studium sluneční aktivity - Lindišová, Elena; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2011)
V predloženej práci je študovaná atmosféra Slnka a prejavy slnečnej aktivity, ktorými sú slnečné škvrny a fakulové polia. Druhá kapitola sa všeobecne zaoberá Slnkom, tretia kapitola spracovaním obrazu a štvrtá kapitola sa zaoberá spracovaním získaných snímkov slnečných škvŕn, fakulových polí a okraju slnečného kotúča.Táto práca je predovšetkým zameraná na teplotu jednotlivých bodov aktívnych oblastí vo fotosfére Slnka, na teplotný profil jednotlivých škvŕn a fakulových polí a~na~okrajové stemnenie.
In the present work it is studied atmosphere of the Sun and manifestations of solar activity, as sunspots and faculae. The second chapter deals with the sun in general, the third chapter describes image processing and the fourth chapter deals with the processing of acquired images of sunspots, faculae and the limb darkening.This work is mainly focused on temperature determination in various active regions in the solar photosphere, the temperature profile of the individual sunspots and faculae and the limb darkening.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: atmosféra; sluneční aktivita; sluneční skvrny; atmosphere; solar activity; sun spots; bakalářské práce