Praktická výuka základních metod molekulární biologie na střední škole - Fajkus, Petr; Peška, Vratislav, 1978-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2011)
Rychlý rozvoj poznatků a metod molekulární biologie vytváří potřebu seznamovat s tímto oborem současné studenty středních škol (SŠ) v mnohem větší míře, a to nejen na teoretické úrovni. Možnosti praktické výuky jsou však pro střední školy výrazně omezeny, a to jednak z finančních důvodů, jednak z důvodů rizik spojených s používáním genotoxických, radioaktivních a jinak nebezpečných látek, a dále např. předpisy pro práci s geneticky modifikovanými organismy. Úkolem této bakalářské práce je proto sestavit soubor jednodušších základních a zajímavých postupů v molekulární biologii, které by bylo možné bez nereálných investičních nákladů a bezpečnostních rizik realizovat i v podmínkách střední školy. Činnost na zpracování bakalářské práce je zahájena literární rešerší vybraných základních metod molekulární biologie, jako je izolace rostlinné DNA, gelová elektroforéza a restrikční štěpení. Dále jsou analyzovány možnosti realizace cvičení na SŠ, včetně kalkulace finančních a časových nároků n
A fast development of knowledge and methods of molecular biology imposes a need to acquaint current students of high schools with this field in a much higher extent, and not merely at the level of a theory. Capabilities of practical training, however, are very limited at high schools, both for financial reasons and because of risks connected with the use of genotoxic, radioactive or otherwise dangerous reagents, as well as by regulations on work wtih genetically modified organisms. Therefore, the aim of this bachelor thesis is to set up a collection of simple basic and interesting procedures in molecular biology which would be possible to implement under conditions of a high school, without marked investment costs and safety risks. The activity on bachelor thesis starts with literature search of selected basic methods of molecular biology, as for example isolation of plant DNA, gel electrophoresis or restriction enzyme digestion. Then a possibility is analysed of implementation of the
Vedoucí práce: Vratislav Peška
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: molekulární biologie; vyučovací metody; molecular biology; teaching methods; bakalářské práce; bachelor's theses