Praktická výuka základních metod molekulární biologie na střední škole - Fajkus, Petr (2011)
Rychlý rozvoj poznatků a metod molekulární biologie vytváří potřebu seznamovat s tímto oborem současné studenty středních škol (SŠ) v mnohem větší míře, a to nejen na teoretické úrovni. Možnosti praktické výuky jsou však pro střední školy výrazně omezeny, a to jednak z finančních důvodů, jednak z důvodů rizik spojených s používáním genotoxických, radioaktivních a jinak nebezpečných látek, a dále např. předpisy pro práci s geneticky modifikovanými organismy. Úkolem této bakalářské práce je proto sestavit soubor jednodušších základních a zajímavých postupů v molekulární biologii, které by bylo možné bez nereálných investičních nákladů a bezpečnostních rizik realizovat i v podmínkách střední školy. Činnost na zpracování bakalářské práce je zahájena literární rešerší vybraných základních metod molekulární biologie, jako je izolace rostlinné DNA, gelová elektroforéza a restrikční štěpení. Dále jsou analyzovány možnosti realizace cvičení na SŠ, včetně kalkulace finančních a časových nároků n