Korelace velikosti průduchů s genomickými parametry kapraďorostů - Burešová, Michaela (2011)
V této práci se zabývám vztahem mezi obsahem DNA, genomickým obsahem GC bazí a délkou svěracích buněk průduchů u recentních kapraďorostů (Monilophyta). Tento vztah byl zatím studován především u semenných rostlin, kde byla zjištěna pozitivní korelace mezi obsahem DNA a velikostí průduchů. U kapraďorostů toto ještě zkoumáno nebylo. Mikroreliéfovou metodou byla analyzována velikost průduchů u celkem 115 druhů kapraďorostů se známým obsahem DNA a GC bazí. Výběr druhů pokrývá většinu hlavních fylogenetických linií recentních kapraďorostů. Vzájemné vztahy genomických a anatomických znaků byly testovány běžnými statistickými metodami a pomocí fylogeneticky nezávislých kontrastů. Kapraďorosty mají velkou variabilitu jak v obsahu DNA, tak ve velikosti průduchů. Průměrné hodnoty těchto dvou znaků jsou u kapraďorostů vyšší než u krytosemenných rostlin. Podíl GC bazí v genomu kapraďorostů je podobný hodnotám zjištěným u ostatních skupin vyšších rostlin. Mezi obsahem DNA a velikostí průduchů byla