Interakce extragalaktických objektů - Urban, Ondrej (2011)
Kopy galaxií sú v tejto dobe jednou z najhorúcejších tém v astrofyzike, observačnej ako aj teoretickej. V prvej časti práce sa zaoberáme motiváciou a uvedieme niektoré najzaujímavejšie výsledky. Zameriame sa hlavne na výsledky rentgenových pozorovaní. Žiarenie v týchto energiách pochádza z horúceho riedkeho plynu spojito vypĺňajúceho gravitačný potenciál kopy - "intracluster medium". Opíšeme jeho fyzikálne vlastnosti a ich variácie v rôznych častiach kopy. Detailnejšie rozoberieme pozorovania okrajov kôp a ďalekohľad XMM-Newton. V praktickej časti sa zaoberáme analýzou 13 pozorovaní kopy Virgo, ktoré ju pokrývajú až po (a za) viriálový polomer. Jedná sa o prvé výsledky tohto typu. Nachádzame nezvykle plochý profil hustoty. Profil entropie sa dalej ako 450kpc od centra kopy sploští, čo naznačuje prítomnosť zhustkov v horúcom plyne. Taktiež popisujeme meranie metalicity horúceho plynu až po viriálový polomer, poskytujúc priamy dôkaz, že je obohatený o kovy na hodnotu najmenej 0.1 slnečn