Studium difúzního koplanárního povrchového bariérového výboje ve směsích pracovních plynů - Hanusová, Jana; Sťahel, Pavel; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2011)
Dielektrické bariérové výboje poskytují v současné době jednoduchou technologii na výrobu nerovnovážného plazmatu za atmosférického tlaku. Velkou výhodou je variabilita konfigurací a provozních podmínek. Díky tomu tento typ výboje nachází velké množství aplikací. Tato práce se věnuje studiu speciálního typu bariérového výboje známého pod zkratkou DCSBD. Byly studovány jeho optické vlastnosti pomocí prostorově rozlišené optické emisní spektroskopie. Dále byl výboj zkoumám pomocí ICCD kamery. Experimenty byly prováděny pro různé mezielektrodové vzdálenosti a směsi pracovních plynů. Byl diskutován vliv změny pracovních parametrů na vlastnosti výboje.
Today dielectric barrier discharges provide a simple technology to establish non-equilibrium plasma at atmospheric pressure. The advantage of DBD is variability of configurations and operating conditions. These properties have led to a number of aplications. This work is dedicated to studying of special type of barrier discharges known as DCSBD. Its optical characteristics were studied by the means of spatially resolved optical emission spectroscopy. DCSBD was also studied using ICCD camera. Distance between electrodes and gas mixture were changed. The influence of changing operating parameters on discharge characteristics was also discussed.
Vedoucí práce: Pavel Sťahel
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: dielektrické bariérové výboje; emisní spektrometrie; dielectric barrier discharges; emission spectrometry; diplomové práce