Horké hvězdy s P Cygni profily čar na HR diagramu - Hanzlová, Helena; Krtička, Jiří, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2011)
Cílem této diplomové práce je určení oblasti HR diagramu, ve které se nacházejí hvězdy, v jejichž spektru je možné pozorovat profily čar typu P Cygni. První kapitola se zabývá charakteristikami jednotlivých typů horkých hvězd, druhá kapitola přináší úvod do spektroskopie. Následuje kapitola věnovaná různým typům hvězdných větrů, nejvíce však hvězdnému větru horkých hvězd. Poslední kapitola teorie se věnuje P Cygni profilu. V praktické části jsou porovnáváním hvězdných spekter s modelovými určeny čáry, ve kterých se objevil P Cygni profil. Následně byly obrazy hvězd s P Cygni profily v jednotlivých čarách naneseny do HR diagramu. Nakonec byl pro všechny hvězdy sestaven HR diagram, na kterém je jasně patrné rozložení hvězd s pozorovatelnými projevy hvězdného větru.
The purpose of this thesis is to determine the region of HR diagram, where are the stars, in whose spectra it is possible to observe the profiles of P Cygni type lines. The first chapter deals with the characteristics of different types of hot stars, the second chapter gives an introduction to spectroscopy. The following chapter is devoted to the different types of stellar winds, but the most to stellar wind of hot stars. The last chapter of theory is devoted to the P Cygni profile. In the practical part the lines, in which P Cygni profile appeared, are identified by comparing stellar spectra with a model. Subsequently, images of stars with P Cygni profiles of lines were plotted in the HR diagram. Eventually the HR diagram for all stars was compiled, where it is clearly evident the distribution of stars with observable manifestations of stellar wind.
Vedoucí práce: Jiří Krtička
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: hvězdy; stars; diplomové práce