Rtg rozptyl na defektech v křemíku - Růžička, Jiří (2011)
Předložená práce se zabývá studiem kyslíkových precipitátů v žíhaném Czochralského křemíku pomocí Laueho difrakce rentgenového záření. Naměřené reflexní a transmisní křivky jsou porovnávány s křivkami vypočtenými podle statistické dynamické teorie difrakce. Jako parametry jsou použity relativní objem a poloměr defektů, jejichž jádra tvoří kyslíkové precipitáty a jejichž tvar předpokládáme kulový. Z těchto dvou parametrů lze dopočítat absolutní koncentraci defeků v krystalu. Parametry studujeme v závislosti na tom, zda byly vzorky předžíhány za vysoké teploty, na nukleační teplotě a na délce precipitačního žíhání.