Kosmické počasí - variace ionosféry vlivem procesů na Slunci - Šalomounová, Markéta (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem ionosféry v závislosti na proměnlivé sluneční aktivitě. Teoretická část popisuje ionosféru, její dynamiku a variace, procesy v ní probíhající a studium stavu ionosféry pomocí pozemního ionosférického sondování. V praktické části je nejprve hodnocena korelace mezi stavem ionosféry a sluneční aktivitou v rámci jednoho slunečního cyklu. Dále je studována závislost kritické frekvence foF2 na geomagnetické šířce měřicí stanice a dále odezva na ejekci koronární hmoty Slunce na devíti stanicích pomocí parametrů foF2 a výšky hmF2.